Jurica Miličević - stručni studij elektrotehnike

Stručna praksa i završni rad u Njemačkoj – 11 mjeseca u tvrtki „MAN Truck & Bus“

„Erasmus+ program postavio mi je dobar temelj za izgradnju daljnje karijere što mi je i omogućilo daljnji rad u autoindustriji. “

 

Predznanje sam već stekao za vrijeme studiranja

 

 

Za vrijeme studiranja odslušao sam jedno informativno predavanja o Erasmusu na kojem su dio izlaganja održali i studenti koji su već bili na razmjeni ili odradili praksu. Izlaganje je bilo vrlo interesantno te sam odlučio potražiti još koju informaciju i iskustva na internetu. Kako sam čuo i pročitao samo pozitivna iskustva odlučio sam da se prijavim na sljedećem natječaju i nisam pogriješio. Nakon sakupljene dokumentacija i odrađenog intervjua imao sam dovoljno bodova te je slijedio malo teži dio, a to je u mom slučaju, pronalazak prakse.
Pošto vrlo dobro do izvrsno poznajem njemački jezik, odlučio sam pokušati pronaći praksu u Njemačkoj, po mogućnosti u autoindustriji. Pronalazak manjih i „nepoznatih“ tvrtki je prvo što sam uradio jer sam smatrao da u svjetski poznatim tvrtkama, kao sto BMW, Daimler, MAN i dr. i nemam tako veliku šansu. Međutim, poslao sam i u neke velike tvrtke prijavu za praksu jer „nisam imao što izgubiti“. Nakon nešto više od mjesec dana potrage dobio sam poziv za intervju jedne od najvećih tvrtki za razvoj i proizvodnju kamiona i buseva, MAN Truck & Bus, München. Intervju je odlično prošao iako je znalo biti nekih manjih poteškoća pri razgovoru na njemačkom jeziku. Nakon 2-3 dana sam dobio potvrdu za odrađivanje prakse. Praksu u razdoblju od 6 mjeseci odradio sam u odjelu za provjeru ispravnosti serijskih i predserijskih mehatroničkih komponenti s težištem na LED osvjetljenje. Određeno predznanje sam već stekao za vrijeme studiranja, al ipak sam morao mnogo toga tek naučiti. Upoznavanje organizacije u tvrtki, rad s novim instrumentima, novi tehnički izrazi na stranom jeziku su samo neke stvari koje su me dočekali. S vremenom sam sve bolje poznavao meni potrebne stvari i imao super odnos s kolegama. S izvrsno ocijenjenom praksom od strane tvrtke, točnije mog mentora i voditelja tima, dobio sam ponudu da nakon završetka prakse odradim i završni rad. Naravno, takvu priliku nisam propustio i potpisao sam ugovor o završnom radu te sam produljio svoj Erasmus+ boravak za dodatnih 5 mjeseci. Sama tema rada bila je vrlo interesantna i obuhvaćala je područje od programiranje robota, testa životnog vijeka i mjerenje „Haptic“  prekidača i šaltera kao i električno testiranje istih s mjernim uređajem upravljanog putem LabVIEWa. Završni rad sam napisao i na njemačkom i na hrvatskom jeziku te dobio ocjenu izvrstan (5).
München
Vrijeme provedeno u jednom od najljepših gradova koje sam posjetio i živio je nezaboravno. Uz fleksibilno radno vrijeme imao sam mogućnost da sebi organiziran i obilazak grada kao i neke manje izlete. München kao grad posjeduje mnoge atraktivnosti kao što su Marienplatz, dvorac Nymphenburg, BMW svijet, BMW muzej, Njemački muzej, Oktoberfest i mnoge druge stvari. S boravkom od 11 mjeseci bio sam u mogućnosti posjetiti većinu atrakcija. Osim toga, s kolegama koji su također odrađivali praksu, a koji su živjeli u Münchenu posjetio sam neka zanimljiva insider mjesta, barovi, restorani i drugo. Grad ima i svojih mana, a to su pronalazak smještaja i cijena.

Osobno sam vrlo zahvalan i zadovoljan što sam pomoću Erasmus+ programa odradio praksu i završni rad u inozemstvu. Upoznao sam novu kulturu, nove ljude, poboljšao poznavanje njemačkog jezika i na kraju krajeva postavio dobar temelj za izgradnju daljnje karijere što mi je i omogućilo daljnji rad u autoindustriji.

Tags: .

Comments are closed.