Matej Milinković - stručni studij informatike

Stručna praksa na Malti – puno životnog iskustva

„ Dobio sam jako puno životnog iskustva, pogled u novu kulturu, stekao različite veze i poznanstva te sam se bolje usmjerio u profesionalnom smislu.“

 

Nema lakog načina

 

 

Kako sam se odlučio za erasmus+ praksu? Od uvjek mi je želja bila da radim vani (izvan hrvatske) te kako bi to postigao trebalo mi je radno iskustvo izvan, jer kao što svi znamo danas nam diplome i znanje ne vrijede ništa bez iskustva. Pošto je jedini način da dobijemo iskustvo obično volotiranje ili praksa, erasmus mi je omogućio savršenu priliku da radim u vanjskom okruženju okružen sa ljudima iz različitih kultura koji ne pričaju hrvatski jezik. Nažalost u današnjem svijetu gdje novci kako se kaže „ne rastu na drvetu“ rijetko tko si može priuštiti samostalno financirati praksu izvan države, zbog toga postoje udruge kao Erasmus i Aieste koje nam malo pomažu  u tome. Kako i u mojem slučaju ja sam ne bi mogao financirati odlazak izvan države za praksu jako sam zahvalan erasmusu na toj mogučnosti.

Koliko sam se potrudio u traženju prakse i kako sam ju pronašao? Pa tu nažalost nema lakog načina. Koliko sam se potrudio, da ne duljim previše reći ću samo da sam poslao nešto više od 150 mailova razno raznim tvrtkama iz čega proizlazi statistika da sam dobio odgovor na samo 50 od 150 mailova, 30 ih je bilo da ne zadovoljavam njihove uvjete da bi vršio praksu a 20-tak ih je bilo pozitivno. Tako da što se toga tiče kako se uvjek kaže „google is your friend“ i nema druge nego slat mailove dok se ne dobije željeni odgovor, slično kao i kod pronalaska posla. Ja sam svoju praksu pronašao preko neke stranice na koju poslodavci nude svoje prakse, nažalost zaboravio sam koje, ali ima ih jako puno samo treba znat googlat.

Što sam, koliko sam radio te koliko sam znanja imao sa TVZa za obavljanje prakse, a koliko sam morao učiti novoga tijekom prakse?

Radno vrijeme je bilo 8 sati + pauze znači radilo se od  8 do 5 od pon-pet. Znanje s TVZ-a mi je dovoljno pomoglo da se mogu sam snaći i sam sve naučiti, jer eto nisam imao te sreće da imam nešto kao mentora iza sebe na praksi od kojeg bi mogao učiti. Zbog toga mogu reći da nisam baš previše novih stvari naučio na praksi što se tiče poslovne/profesionalne strane, ali sam jako puno dobio životnog iskustva, pogled u novu kulturu, stekao različite veze i poznanstva te sam se bolje usmjerio u profesionalnom smislu.

Koliko sam se mogao posvetiti društvenom životu – što sam novoga vidio, iskusio? Društvenom životu sam se mogao posvetiti u biti koliko sam htio i koliko mi je to financijska situacija dozvoljavala. Vidio sam jako puno novih i zanimljivih stvari, isprobao sam čak vožnju sa Quad-ovima, Deep water diving i mnoge druge stvari koje su mi bile na takozvanoj „bucket“ listi.

Što je to iskustvo donijelo meni? Kao što sam ranije već napomenuo s profesionalne strane se nisam baš previše usrećio, ali eto takva me tvrtka potrefila. Što se tiče svega ostaloga jako sam zadovoljan, jer sam stekao jako puno životnog iskustva, probao nove stvari, upoznao ljude te također poboljšao svoj engleski za koji sam bio uvjeren da je jako dobar no pokazalo se da može biti i bolji te su mi ljudi iz različitih kultura to pomogli shvatiti jer sam komunicirao sa španjolcima, talijanima, francuzima, rusima i mnogim drugim iz različitih krajeva svijeta, ne samo iz europe i mnogi od njih se muče sa engleskim te sam to morao nadoknađivati sa svojim socijalnim vještinama, govorom tijela te korištenem jednostavnih engleskih riječi.

Tags: .

Comments are closed.