„Svima bih preporučio da iskoriste mogućnost koju pruža Erasmus, a ako je moguće da to obave na Malti!“

 

Kao ravnopravni zaposlenik firme

 

 

Kada je profesorica Zlatović na jednom od svojih predavanja spomenula da i se oni „malo“ stariji studenti mogu prijaviti na Erasmus – program stručne prakse, to je bilo to. Sakupio sam dokumentaciju, odradio razgovor sa predstavnicima Erasmusa za TVZ, te na kraju i dobio stipendiju. Odmah nakon toga sam u firmi zatražio neplaćeni godišnji i krenuo sa traženjem firme koja bi me primila na 6 mjeseci „stažiranja“. S obzirom da faks ne posreduje kod traženje firme u kojoj bi se obavila praksa, to je ujedno i najveći problem za sve potencijalne studente željene ovog vrlo bogatog iskustva. Kako imam prijatelje u Engleskoj, Italiji i Malti, već sljedeći dan proslijedio sam mailove i vrlo brzo dobio pozitivan odgovor sa Malte iz firme „iManage“. Odradili smo intervju preko skype-a i dogovorili sve bitne detalje oko smještaja (osiguran stan od strane poslodavca), naknade (što je također bila dobra volja poslodavca), datuma dolaska kao i vrijeme trajanje prakse (u mom slučaju 6 mjeseci). Najvažnije stvari bile su riješene, čak sam dobio i blagoslov od žene (ustvari njezini prijatelji su na Malti :). 

Po dolasku na Maltu dočekao me direktor gdin. Gambin, te detaljnije upoznao sa projektom na kojem ću obavljati stručnu praksu. Firma je u ovom projektu bila angažirana za nadzor izgradnje objekta za transfer i obradu otpada na otoku Gozo. Objekt je bio sufinanciran od strane EU, a nakon par mjeseci upoznavanja otoka postaje jasno da je sve sufinancirano od strane fondova EU, te sam dobio osjećaj da su Maltežani u tome svjetski prvaci.
 

Što se tiče samog posla – prakse, tu sam vrlo brzo počeo obavljati poslove kao da sam jedan od ravnopravnih zaposlenika firme.
Slobodno vrijeme provodio sam sa kolegama iz firme, prijateljima iz Hrvatske (čim prijateljima javite da imate besplatan smještaj u obliku stana od 100m2… nije im trebalo puno da dođu), te lutanjima po otoku, kako malom rustikalnom, tihom i mirnom otočiću Gozu tako i po glavnom otoku Malti. Odmor i iskustvo za poželjeti.
 

Sve u svemu, predivna zemlja, dobri ljudi, ugodna klima (ljeti i preugodna, jer temperature često idu preko 40C), engleski službeni jezik (uz malteški naravno). Također, još jedna pozitivna strana cijele priče ja ta mi je nedavno pristigla i ponuda za posao na Malti u istoj firmi…
 

Hvala, prvenstveno prof. Zlatović od koje sam i dobio prve informacije o Ersamus-u, Vidi Senci koja je kao administrator za studente preživjela moje svakodnevne upite vezano za dokumentaciju, isplate…, profesorici Sonji Zentner Pilinsky nebih posebno zahvaljivao s obzirom me zamolila da napišem ovaj mali osvrt, report na moj boravak na Malti…
Za kraj bih svima preporučio da iskoriste mogućnost koju pruža Erasmus, a ako je moguće da to obave na Malti.

 

Tags: .

Comments are closed.