Michael Bellini - stručni studij elektrotehnike

Stručna praksa u Njemačkoj – 3 mjeseca u tvrtki „Rose Kabelmontage GmbH“

“Stručna praksa preko Erasmus+ bila je ključna za dobivanje posla. Sva „dosadna“ teorija i „dosadni“ labosi su se isplatili!”

 

Kako je Erasmus pomogao za prvi posao

 

Kako je Erasmus program bio „vrata“ za mogućnost rada u inozemstvu u sklopu studija, znao sam da je to prilika koja se jednom u životu nudi. Željena država je bila Njemačka. Dobio sam mjesto u tvrtki u gradu znanosti Darmstadtu, pokrajini Hessen. Odradio sam 3 mjeseca stručne prakse kao monter/tehničar optičkih mreža. Sve što se učilo pokazalo se korisnim i vidjela su se ti rezultati predavanja i učenja za kolokvije. Zanimljivo je kako ona „dosadna“ teorija i oni „dosadni“ mjerni rezultati labosa se pokažu u stvarnom životu na primjeru, pomažu u rješavanju problema i ustvari poznaješ područje u kojem se nalaziš. Od kolega do šefova, svi su bili iznenađeni mojim znanjem te sam tako stekao malu reputaciju u tvrtki. Izrazita obzirnost, objašnjenost do zadnjeg detalja te pristup radu je odličan i nauči se kako biti kvalitetan, konkurentan i profesionalan u poslu. Otišao sam s ciljem što bolje odraditi praksu i pokupiti čim je više moguće znanja. Rezultiralo je time da sam dobio ponudu za stalan posao.

Bio sam pri samome završetku fakulteta i ukazala se prilika ići na razgovor za posao u jednoj uglednoj hrvatskoj tvrtki za razvoj mrežne optičke infrastrukture.
Prvi krug razgovora je prošao ne obećavajuće samim time znajući da će doći još 3 osobe za istu stvar.
Drugi krug razgovora za posao je ustvari pridonio ono pravo oduševljenje i pokazao doprinos Erasmusa znanja kojeg sam stekao boravkom u Njemačkoj.

U razgovoru s direktorom tvrtke je bilo potrebno obrazložiti što sam sve naučio, svo praktično znanje. Razina znanja njemačkog je bila još jedan dodatni plus pošto se radi i s njemačkim tvrtkama. Ponuda za posao u Njemačkoj je dala još jedan dodatni plus. Tvrtka u kojoj radim ponudila mi je odlične početne uvjete, plaćanje fakulteta za specijalizaciju (dodatne dvije godine) kako ne bih otišao raditi vani.
Rezultiralo je time da sam dobio posao upravo radi Erasmus prakse koja me izdvojila od drugih jer sam imao priliku vidjeti i naučiti ponešto ne tako uobičajeno kod nas. I eto, danas još uvijek radim u istoj tvrtki.

Biti na Erasmus praksi je ništa više nego jedan veliki iskorak ispred drugih za predstavljanje kod budućeg poslodavca.

Svakome preporučujem odlazak bilo na stručnu praksu ili studijski boravak jer će to bit napredovanje samog sebe, proširenje vidika života te jako važno, učenje s lijepom uspomenom.

 

Tags: .

Comments are closed.