Petra Lončar – stručni studij graditeljstva

Stručna praksa u trajanju 2,5 mjeseca u Njemačkoj

“Kraj ove avanture, jednostavno je stigao prebrzo – tri mjeseca proletjela su za čas!”

 

 

Njemačka je kao stvorena za stručnu praksu

 

Iako me ideja odrađivanja stručne prakse u inozemstvu uvijek privlačila, o tome sam počela ozbiljno razmišljati tek nakon vrlo zanimljivog predavanja o Erasmus + programu, koje je održala profesorica Sonja Zlatović.
Prijavila sam se na natječaj te nakon intervjua krenula u potragu za stručnom praksom u Njemačkoj, grad Frankfurt. Jedan od glavnih razloga zašto sam odabrala upravo to mjesto je taj što mi roditelji rade u okolici Frankfurta. Time sam imala riješeno pitanje stanovanja i olakšala si potragu za praksom.
U vrlo kratkom roku našla sam praksu te riješila svu potrebnu dokumentaciju. Moja tromjesečna avantura započela je odlaskom u Berlin te uživanjem u ljepotama grada.
Nakon provedenih nekoliko dana u Berlinu, zaputila sam se u Frankfurt. Po dolasku sam nazvala ured te dogovorila dolazak na prvi dan stručne prakse u poduzeću Bauconstruct GmbH. Bila sam jako lijepo primljena od strane svih kolega u uredu. Iako su kolege raznih nacionalnosti, nije bilo teško uspostaviti kontakt. Odmah prvi dan otišla sam i na gradilište u grad Hattersheim, na kojem sam provodila većinu svog vremena na praksi. Na gradilištu su me također jako lijepo prihvatili, zezali smo se, učili ali i radili. Puno sam toga naučila i stvarno uživala, tri mjeseca su proletjela za čas. Stanovništvo je jako ljubazno i susretljivo, a sporazumijevanje nije bilo problem, budući da jako puno Hrvata gore živi i radi.
Slobodno vrijeme provodila sam u razgledavanju i šetnji predivnim parkovima.
Ubrzo je došao kraj moje avanture, koja će mi zauvijek ostati u sjećanju kao jedno od najboljih iskustava u životu.

 

Tags: .

Comments are closed.