Komunikacijske vještine

Komunikacija s nastavnikom

Postoji nekoliko komunikacijskih kanala između studenata i nastavnika. Preporučeni su kanali predavanja odnosno vježbe, konzultacije, mrežno sjedište predmeta i e-mail.
 

Predavanja/ vježbe

Nakon svakog predavanja ili vježbe studenti mogu prići nastavniku i postaviti pitanja.
 

Konzultacije

Konzultacije se održavaju u dogovoru s nastavnikom.
 

Mrežno sjedište predmeta

Mrežno sjedište predmeta (stranica predmeta na moj.tvz.hr) službeni je komunikacijski kanal između studenata i nastavnika. Studenti su dužni redovito posjećivati mrežno sjedište predmeta i čitati novosti, a tko propusti ondje objavljenu obavijest sam je odgovoran. Ne uvažavaju se isprike tipa Nisam vidio/vidjela informaciju!
 

E-mail

Studenti se nastavniku mogu obratiti e-mailom koji se mora poslati s TVZ-ova mailing-sustava. Drugim riječima, nastavnik će odgovoriti isključivo na poruke u obliku posiljatelj@tvz.hr. Zbog prevencije neželjene pošte i kontrole identiteta pošiljatelja ignorirat će se poruke poslane s Yahooa, Gmaila, Hotmaila i drugih servisa.

Naslov poruke mora sadržavati kraticu kolegija i temu, primjerice KOMVJE: Seminar. One koje ne sadrže takav oblik naslova ignorirat će se zbog prevencije neželjenih poruka.

Prije nego što nastavniku pošalje pitanje e-mailom student je dužan proučiti mrežno sjedište predmeta i ovaj udžbenik, te provjeriti nalazi li se ondje tražena informacija. Ignorirat će se pitanja na koja se odgovori mogu naći na mrežnom sjedištu predmeta, odnosno u ovom udžbeniku.
 

Stil komunikacije

Komunikacija između studenata i nastavnika treba imati osobine poslovne komunikacije. Pozdrav na početku i kraju e-maila, obraćanje s Vi (veliko početno slovo) i ostale značajke poslovne komunikacije moraju uvažavati i studenti i nastavnici. Poruke koji nisu napisane u skladu s dobrim običajima poslovne komunikacije ignorirat će se, a u slučaju teže povrede pristojnosti i sankcionirati. Više o pisanju poslovnih e-mailova možete doznati na različitim mrežnim sjedištima, pimjerice na stranicama Posao.hr.

Nastavnici na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu istodobno predaju više predmeta i na više studija. U prvoj rečenici e-maila svakako navedite predmet koji slušate, svoje ime i prezime, studij i godinu studiranja, te temu zbog koje se obraćate nastavniku. Da bi nastavnik odgovorio na pitanje poput Imamo li sutra predavanje?, najprije treba znati o kojem se predmetu radi, na kojem studiju i na kojoj godini. U protivnom može doći do nesporazuma ili nepotrebne razmjene dodatnih e-mailova. Ignorirat će se poruke koje ne sadrže sve potrebne informacije.