INTERVALNI NAČIN VJEŽBANJA - VIŠA ENERGETSKA POTROŠNJA


Do nedavno se smatralo da se potkožno masno tkivo najbolje troši aerobnim treningom umjerenog intenziteta (klasičan aerobni trening) što opovrgavaju nova znanstvena saznanja koja upućuju na vrijednost i važnost intervalnog treninga.

Intervalna metoda vježbanja podrazumijeva rad u kojem se izmjenjuju intervali višeg do visokog intenziteta opterećenja s periodima oporavka nižeg do umjerenog intenziteta što omogućuje dovođenje vježbača u zonu višeg radnog opterećenja. Iako se u trenažnom procesu sportaša koristi već dugi niz godina, u grupnim fitness programima ova metoda postala je izuzetno popularna tek nedavno upravo zbog svoje učinkovitosti i jednostavnosti.

Najpoznatiji nazivi takvih programa su: H.I.I.T - High Intesity Interval Trening (Intervalni trening visokog inteziteta); TABATA - metoda intervalnog treninga točno određenih vremenskih intervala rada i odmora; CROSSFIT – Trening u kojem se istovremeno utječe na izdržljivost i snagu.

Visoko intenzivan trening moguće je odraditi jedino intervalnom metodom rada jer vježbanje visokim intenzitetom nije moguće održati dulje vrijeme. Intervalni trening doprinosi povećanoj oksidaciji masti i većoj energetskoj potrošnji u usporedbi s vježbanjem kontinuiranom metodom što rezultira lijepše oblikovanim tijelom s manje masnog tkiva. Ovakav način vježbanja omogućuje obavljanje većeg rada u istom vremenskom periodu, a budući je energetsko opterećenje izuzetno visoko, preporuča se odabir jednostavnih i poznatih vježbi što je naročito pogodno za sve koji ne vole koreografije.

Osnovni principi intervalne metode vježbanja mogu se primjeniti u bilo kojem grupnom fitness programu što ovisi o stručnosti, znanju i maštovitosti instruktora. Doziranje intenziteta i ukupnog volumena opterećenja prvenstveno ovisi o stanju treniranosti i zdravstvenom statusu što je osnovna prednost ovakvog načina vježbanja.
Svatko odabire način izvođenja vježbe prema svojim mogućnostima i pomiče svoje osobne granice!


Natalija Špehar, prof. kineziologije
Uređuje: TZK