BJELANČEVINE - PROTEINI
									
Bjelančevine su, uz vodu, najvažnije tvari u tijelu. Nalaze se u svakoj stanici 
i glavni su izvor tvari za izgradnju mišića, krvi, kože, kose, noktiju i 
unutarnjih organa, neophodne su za normalnu funkciju hormona i enzima. Oko 17% 
bezmasne mase tijela izgrađeno je od bjelančevina. 
Nakon što ih se u tijelo unese putem hrane, probavnim se procesima razgrađuju na 
aminokiseline. Aminokiseline su male, jednostavne molekule koje povezane 
peptidnim vezama stvaraju tisuće različitih bjelančevina. Služe za održavanje 
svakodnevnih biokemijskih i fizioloških potreba organizma. Da bi ih tijelo 
pravilno iskorištavalo i sintetiziralo u bjelančevine, sve esencijalne kiseline 
moraju biti prisutne u pravilnom omjeru. Nedostatak samo jedne od njih može 
uzrokovati neravnotežu u organizmu.
Danas se prepoznaje više od dvadeset različitih aminokiselina koje izgrađuju 
cijelo tijelo, a dijele se na:
- Esencijalne aminokiseline - histidin, fenilalan, izoleucin, lizin, metionin, 
treonin, triptofan, valin, leucin - tijelo ne može samo proizvoditi pa se moraju 
unositi u organizam putem hrane.
- Neesencijalne aminokiseline - alanin, cistein, glicin, arginin, asparagin, 
cistin, prolin, serin, aspartinska kiselina, glutaminska kiselina, glutamin i 
tirozin. U organizmu se mogu stvoriti ili iz ugljikohidrata ili iz esencijalnih 
aminokiselina, a neophodne su za održavanje osnovnih tjelesnih procesa.
Zadaća aminokiselina je:
-Rast i stvaranje novih, tijelu potrebnih bjelančevina. Ovisno o dobi i spolu 
potrebe za bjelančevinama se znatno mijenjaju. Veće količine potrebne su tijekom 
intenzivnog rasta do adolescentske dobi i u nekim posebnim fiziološkim stanjima: 
nakon dulje bolesti, u trudnoći, kod sportaša, a osobito ako se nastoji povećati 
masa skeletne muskulature.
- Obnavljanje tjelesnih tkiva. Aminokiseline stvaraju nove stanice koje 
nadomještavanje oštećene i odumrle. 
- Služe kao izvor energije i to samo ako je to neophodno. 
- Stvaraju hormone, enzime, antitijela i hemoglobin. 
Hormoni su molekule koje omogućuju komunikaciju i usklađivanje biokemijskih 
procesa između rzličitih tkiva i organa. Enzimi su molekule koje ubrzavaju 
biokemijske porcese. Antitijela su molekule koje su proizvod imunološkog sustava 
organizma i odgovorne su za obranu od stranih tvari, bakterija i virusa. 
Hemoglobin je tvar koja prenosi kisik cijelim tijelom i omogućuje odvijanje 
procesa disanja u svim stanicama u kojima se taj ciklus odvija.
Podrijetlo bjelančevina
Bjelančevine su u većim ili manjim količinama zastupljene u svoj hrani, a dijele 
se na bjelančevine životinjskog i biljnog podrijetla. Hrana bogata 
bjelančevinama najčešće u svom sastavu ima i različite količine masti. Masti su 
prijeko potrebne čovječjem tijelu, ali neke treba izbjegavati dok su druge "dobre" 
i treba ih koristiti.
Bjelančevine životinjskog podrijetla su, s fiziološkog stajališta, neophodne jer 
sadržavaju sve esencijalne aminokiseline što je ujedno i njihova prednost pred 
bjelančevinama biljnog podrijetla. Nedostatak je da obično sadržavaju veliku 
količinu zasićenih masnoća koje bi trebalo izbjegavati. 
Izvori su: meso (perad i crveno meso), riba, školjke, mekušci, jaja (bjelanjak), 
mlijeko i mliječne prerađevine (sir, jogurt, vrhnje, sirutka...). 
Bjelančevine biljnog podrijetla gotovo redovito u svom sastavu imaju nedostatak 
jedne ili dvije esencijalne aminokiseline. Međutim, odgovarajućom kombinacijom 
biljnih bjelančevina može se osigurati dovoljan unos i esencijalnih 
aminokiselina. Od svih biljnih namirnica jedino soja sadrži sve potrebne 
esencijalne aminokiseline. Prednost pred namirnicama životinjskog podrijetla je 
da većina od njih sadrži "dobre" masnoće. 
Izvori su: bademi, orasi, kikiriki, lješnjaci, sezamove sjemenke, bučine 
sjemenke, suncokretove sjemenke, alge, grah, grašak (osobito suhi), leća, 
slanutak, soja i sojine prerađevine – tofu (sir od soje), sojino mlijeko, 
cjelovite žitarice (zob, riža, raž, pšenica itd.) i seitan ("pšenično meso" - 
dobiva se od integralnog pšeničnog brašna).
Kako bismo zadovoljili potrebe organizma za svim esencijalnim aminokiselinama, a 
ujedno smanjili unos "loših" masnoća, većina nutricionista preporuča kombinaciju 
bjelančevina životinjskog i biljnog podrijetla. 
Natalija Špehar, prof. kineziologije
						
						
										
										KORIŠTENA LITERATURA