UGLJIKOHIDRATI - GLUCIDI
Ugljikohidrati su glavni izvor energije za sve tjelesne funkcije i mišićni rad.
Prvenstveno se nalaze u biljnim namirnicama, dok namirnice životinjskog
podrijetla sadrže vrlo malo ugljikohidrata. Trebali bi pokrivati 55-60% ukupnih
kalorija unesenih tijekom dana putem hrane.
Svi ugljikohidrati nisu isti. Njihov pravilan odabir i količina od velike su
važnosti za zdravlje organizma kao i za održavanje željene tjelesne težine.
Višak ugljikohidrata koji se ne potroši kao izvor energije, organizam skladišti
u mast, baš kao i višak bjelančevina i masti.
Ugljikohidrati se sastoje od molekula ugljika, kisika i vodika.
Nazivaju se i
šećerima ili glucidima (grč. glukus - sladak).
Obzirom na složenost njihovih molekula dijele se na:
Monosaharide – sastavljeni su od samo 1 molekule ugljikohidrata.
glukoza - ima je mnogo u kukuruzu i drugom povrću fruktoza - nalazi se u medu, u
raznom voću, voćnim proizvodima i naziva se još voćni ili grožđani šećer
galaktoza - nalazi se u mlijeku i mliječnim proizvodimaOligosaharide -
sastavljeni su od dvije do deset jedinica monosaharida.
disaharidi - sastavljeni od dvije jedinice monosaharida, a najpoznatiji je
obični šećer ili saharoza laktoza ili mliječni šećer maltoza ili sirup od
žitarica (slad)Polisaharide – složeni šećeri – sastavljeni su od više jedinica
monosaharida.
škrob - je stup ljudske prehrane. Nalazi se u žitaricama (riža, raž, zob,
kukuruz, pšenica, proso, heljda), mahunarkama (soja, grah, grašak), voću i
povrću i u vlaknastim tvarima (celuloza i pektin). Procesom probave svi
ugljikohidrati se prvo pretvaraju u glukozu koja ulazi u krv i može poslužiti
kao izvor energije. Složeni šećeri se dulje prerađuju, dulje održavaju sitost
jer sporije (postepeno) ulaze u krv, a organizmu pružaju dugotrajniji izvor
energije od monosaharida i oligosaharida koji daju brzu energiju.
Glikemijski indeks (GI) je numerička skala kojom se mjeri brzina ulaska glukoze
iz ugljikohidratne hrane u krv.
Glikemijski indeks ovisi o vrsti ugljikohidratne namirnice, količini konzumirane
hrane, sadržaju vlakana, količini dodane masti, načinu na koji je hrana
pripremljena.
Tablica: Glikemijski indeks
Ugljikohidrati s
visokim glikemijskim indeksom |
Ugljikohidrati s
niskim glikemijskim indeksom |
pivo (maltoza) |
110 |
cjeloviti kruh, kruh s mekinjama |
50 |
glukoza |
100 |
cjelovita riža |
50 |
krumpir pečen u pećnici |
95 |
grašak |
50 |
posve bijeli kruh |
95 |
nezaslađene cjelovite žitarice |
50 |
pire krumpir |
90 |
zobene pahuljice |
40 |
med |
90 |
grah |
40 |
mrkva |
85 |
nazaslađeni voćni sok |
40 |
cornflakes i kokice |
85 |
cjelovita tjestenina |
40 |
bob |
80 |
kruh od cjelovite raži |
40 |
buča, tikva |
75 |
kruh od 100% cjelovita brašna |
35 |
lubenica |
75 |
suhi grašak |
35 |
šećer, saharoza |
70 |
mliječni proizvodi |
35 |
bijeli kruh |
70 |
voćni sladoled (sorbet) |
35 |
zaslađene, rafinirane žitarice |
70 |
suhi grah |
30 |
slastice s čokoladom |
70 |
leća |
30 |
kuhani oguljeni krumpir |
70 |
slanutak |
30 |
keksi |
70 |
cjelovita tjestenina |
30 |
hibridni kukuruz |
70 |
svježe voće |
30 |
bijela riža |
70 |
voćna marmelada bez šećera |
30 |
suho voće |
65 |
crna čokolada - više od 70% kakaa |
22 |
polubijei kruh |
65 |
fruktoza |
20 |
neoguljeni kuhani krumpir |
65 |
soja |
15 |
banane, dinje, pekmezi |
60 |
zeleno povrće, rajčica, limun |
>15 |
bijela tjestenina |
55 |
šampinjoni |
>15 |
Izvor - knjiga Michela Montignaca: Jedem, dakle mršavim |
Hrana s niskim GI uzrokuje mali porast glukoze, a hrana s visokim GI uzrokuje
brz i velik porast razine glukoze u krvi. Veća količina jednostavnih šećera npr.
bombona ili čokolade, brzo će povisiti razinu šećera u krvi što se naziva
hiperglikemija. Na to reagira gušterača izlučivanjem inzulina koji ubrzano
smanjuje količinu šećera u krvi što može uzrokovati hipoglikemiju (razina šećera
u krvi spušta se ispod normalne razine).
Hipoglikemija je izuzetno neugodna pojava koju karakterizira vrtoglavica,
drhtanje ruku, hladno znojenje, razdražljivost, nervoza, umor, slaba
koncentracija i dezorijentiranost. Hipoglikemija se ipak ne događa uvijek i
svima. Neki ljudi su osjetljiviji na brze promjene razine šećera u krvi pa brže
i burnije reagiraju.
Najznačajnije je naglasiti da se krivo odabranim obrokom s visokim GI prije
tjelesne aktivnosti, osobito ako je aktivnost aerobnog karaktera, hipoglikemija
može vrlo lako dogoditi svima. Ponekad se manifestira samo jakim umorom nakon
20-30 minuta vježbanja, a ponekad se aktivnost mora potpuno prekinuti. Treba
znati da vrijednosti GI nisu identične kalorijskim vrijednostima. Na primjer:
lubenica je niskokalorična ali ima visoki GI.
Natalija Špehar, prof. kineziologije
KORIŠTENA LITERATURA