KAKO DOBIVAMO ENERGIJU?
ZAŠTO SE DEBLJAMO?
Nutricionizam je izuzetno važna disciplina znanosti koja
se bavi proučavanjem hranjivih sastojaka, njihovim svojstvima i odnosima, te
našim potrebama i utjecaju na organizam. Hrana i piće koje svakodnevno unosimo u
organizam osiguravaju određenu količinu energije za savladavanje svakodnevnih
napora, a u pravilnim i odgovarajućim količinama i odnosima omogućuje
unaprijeđenje i održavanje tjelesnog, mentalnog i psihičkog zdravlja. Energetska
vrijednost označava količinu energije koja se hranom ili tekućinom unese u
organizam. Izražava se u kilokalorijama (kcal) ili kilojoulima (kJ) što se
bilježi u tablicama o kalorijskim vrijednostima namirnica.
1 kcal = 4,186 kilojoulea (kJ)
1 gram bjelančevina daje energiju od 4,2 kcal
1 gram ugljikohidrata daje energiju od 4,2 kcal
1 gram masti daje energiju od 9,45 kcal
Danas postoje vrlo precizne tablice koje pokazuju koliku količinu bjelančevina,
ugljikohidrata, masti, vode, minerala i vitamina ima pojedina namirnica, u
kakvim su odnosima i kolika im je energetska vrijednost.
Učenjem o pravilnoj prehrani i zadovoljenju osobnih potreba trebao bi se
pozabaviti svatko od nas. Često se o odgovarajućoj prehrani i dovoljnoj
tjelesnoj aktivnosti svojih kućnih ljubimaca brinemo više nego o sebi. Iako
njima, u pravilu, ne dajemo čokoladu, sladoled ili kolače sebi nećemo uskratiti
taj užitak. I to često u prevelikim količinama. U stanju smo pojesti cijelu
čokoladu od 100 g što iznosi oko 530 kcal, a to je za nekoga trećina ili
četvrtina potrebne dnevne energije. Uz to smo dobili preveliku količinu šećera i
masnoća, a premalu količinu potrebnih hranjivih sastojaka. Također, vrlo često
ne računamo energiju koju unosimo pićem: sokovi, gazirana pića, alkohol, pa čak
i kave i čajevi jer ih pijemo s mlijekom, šećerom, vrhnjem...
Postepenim i kontinuiranim unosom viška kalorija, bilo da su potekle od
bjelančevina, ugljikohidrata ili masti dovodi se organizam do stanja prekomjerne
tjelesne težine ili pretilosti što pomaže u nastanku mnogih oboljenja današnjeg
doba. Brojanje unešenih, ali i potrošenih kalorija jedna je od metoda koja
pomaže pri smanjenju tjelesne težine u redukcijskim dijetama i dugoročnom
održanju poželjne tjelesne težine i zdravlja. Uz to, važno je naučiti koje
hranjive tvari sadrže pojedine namirnice, u kojim omjerima i kako djeluju na
čovječji organizam, te kolike su dnevne potrebe svake pojedine osobe.
Niti jedna vrsta hranjivih sastojaka niti u kom slučaju ne smije biti izbačena
iz jelovnika jer nedostatak bilo koje od njih može dovesti do mnogih poremećaja
u funkcioniranju organskih sustava, a time i organizma u cjelini.
Prema navodima Svjetske zdravstvene organizacije neodgovarajuća prehrana danas
je jedna od tri vodeća posredna uzročnika bolesti, invaliditeta i smrtnosti
pored nedovoljne tjelesne aktivnosti i pušenja. A ono što je najbolje, na sva
tri čimbenika možemo utjecati sami promijenom naših životnih navika. Nemojte
čekati sutra, počnite već danas!
Natalija Špehar, prof. kineziologije
KORIŠTENA LITERATURA