KAKO DOBIVAMO ENERGIJU?
							ZAŠTO SE DEBLJAMO?
									
Nutricionizam je izuzetno važna disciplina znanosti koja 
se bavi proučavanjem hranjivih sastojaka, njihovim svojstvima i odnosima, te 
našim potrebama i utjecaju na organizam. Hrana i piće koje svakodnevno unosimo u 
organizam osiguravaju određenu količinu energije za savladavanje svakodnevnih 
napora, a u pravilnim i odgovarajućim količinama i odnosima omogućuje 
unaprijeđenje i održavanje tjelesnog, mentalnog i psihičkog zdravlja. Energetska 
vrijednost označava količinu energije koja se hranom ili tekućinom unese u 
organizam. Izražava se u kilokalorijama (kcal) ili kilojoulima (kJ) što se 
bilježi u tablicama o kalorijskim vrijednostima namirnica. 
 
1 kcal = 4,186 kilojoulea (kJ) 
1 gram bjelančevina daje energiju od 4,2 kcal 
1 gram ugljikohidrata daje energiju od 4,2 kcal 
1 gram masti daje energiju od 9,45 kcal
Danas postoje vrlo precizne tablice koje pokazuju koliku količinu bjelančevina, 
ugljikohidrata, masti, vode, minerala i vitamina ima pojedina namirnica, u 
kakvim su odnosima i kolika im je energetska vrijednost. 
Učenjem o pravilnoj prehrani i zadovoljenju osobnih potreba trebao bi se 
pozabaviti svatko od nas. Često se o odgovarajućoj prehrani i dovoljnoj 
tjelesnoj aktivnosti svojih kućnih ljubimaca brinemo više nego o sebi. Iako 
njima, u pravilu, ne dajemo čokoladu, sladoled ili kolače sebi nećemo uskratiti 
taj užitak. I to često u prevelikim količinama. U stanju smo pojesti cijelu 
čokoladu od 100 g što iznosi oko 530 kcal, a to je za nekoga trećina ili 
četvrtina potrebne dnevne energije. Uz to smo dobili preveliku količinu šećera i 
masnoća, a premalu količinu potrebnih hranjivih sastojaka. Također, vrlo često 
ne računamo energiju koju unosimo pićem: sokovi, gazirana pića, alkohol, pa čak 
i kave i čajevi jer ih pijemo s mlijekom, šećerom, vrhnjem...
 
Postepenim i kontinuiranim unosom viška kalorija, bilo da su potekle od 
bjelančevina, ugljikohidrata ili masti dovodi se organizam do stanja prekomjerne 
tjelesne težine ili pretilosti što pomaže u nastanku mnogih oboljenja današnjeg 
doba. Brojanje unešenih, ali i potrošenih kalorija jedna je od metoda koja 
pomaže pri smanjenju tjelesne težine u redukcijskim dijetama i dugoročnom 
održanju poželjne tjelesne težine i zdravlja. Uz to, važno je naučiti koje 
hranjive tvari sadrže pojedine namirnice, u kojim omjerima i kako djeluju na 
čovječji organizam, te kolike su dnevne potrebe svake pojedine osobe.
Niti jedna vrsta hranjivih sastojaka niti u kom slučaju ne smije biti izbačena 
iz jelovnika jer nedostatak bilo koje od njih može dovesti do mnogih poremećaja 
u funkcioniranju organskih sustava, a time i organizma u cjelini.
 
Prema navodima Svjetske zdravstvene organizacije neodgovarajuća prehrana danas 
je jedna od tri vodeća posredna uzročnika bolesti, invaliditeta i smrtnosti 
pored nedovoljne tjelesne aktivnosti i pušenja. A ono što je najbolje, na sva 
tri čimbenika možemo utjecati sami promijenom naših životnih navika. Nemojte 
čekati sutra, počnite već danas!
Natalija Špehar, prof. kineziologije
						
						
										
										KORIŠTENA LITERATURA