OKSIDANSI, SLOBODNI RADIKALI I ANTIOKSIDANSI
Oksidacijskim procesima podložan je i ljudski organizam.
Najpoznatiji oksidacijski procesi su: prerezana jabuka koja potamni na zraku ili
hrđa na željezu. Osoba koja udiše zrak, bez povećanog opterećenja, normalno
metabolizira oko 95% kisika, a preostalih 5% udahnutog kisika pretvara se u
slobodne radikale. Dugotrajne oksidacijske promjene dovode do trajnog oštećenja
tkiva. Kod osoba koje su tjelesno aktivne nastaje više slobodnih radikala u
usporedbi s tjelesno neaktivnim osobama.
Slobodni radikali su sve čestice s jednim ili više nesparenih
slobodnih elektrona u svojim atomima. To su nestabilne čestice koje imaju stalnu
potrebu za nadoknadom elektrona iz okolnih atoma, a da bi to ostvarili potiču
niz lančanih reakcija u organizmu. Slobodni radikali mogu biti vrlo male čestice
(atom kisika, željeza, ugljika) ili veće molekule (proteini, ugljikohidrati,
masti). Kad se u tijelu nakupe veće količine slobodnih radikala zdravlje je u
opasnosti i može doći do različitih poremećaja i bolesti.
Antioksidansi su tvari koje štite organizam od oksidacije.
Veliki broj antioksidativnih spojeva nalazi se u organizmu i nazivaju se
endogeni. Antikoksidansi se unose i putem hrane, a najpoznatiji prirodni i
snažni antioksidansi nalaze se u:
- biljkama i služe im da ih zaštite od osidacijskih oštećenja. Oni voću, povrću,
žitaricama i mahunarkama daju boju i okus – keretenoidi (narančasto, crveno i
zeleno voće i povrće), alfa-karoten (mrkva, bundeva), beta-karoten (marelice,
mango, breskve, špinat, brokula), flavonoidi (pomažu onima koji jedu puno masne
hrane i spriječava kvarenje zubnog mesa), fitonutrienti (sojino zrno, mahunarke),
proantocijanoidi i antocijanidi (čuvaju krvne žile, djeluju na čvrstoću kostiju,
tetiva i ligamenata, a nalaze se u košticama grožđa i borovoj kori).
- vitaminima – A, C, E
- mineralima – selen i cink.
Antioksidansi imaju bolje djelovanje ako su prisutni u uravnoteženim omjerima u
hrani ili dodacima prehrani.
Natalija Špehar, prof. kineziologije
KORIŠTENA LITERATURA